Sigla cercului de lectura

Sigla cercului de lectura

vineri, 2 decembrie 2016

Invitație la lectură


          Zilele Învățământului Sălăjean au devenit prilej de sărbătoare și pentru cerchiștii de la Școala Gimnazială Mhai Eminescu Zalău, care și-au împărtăși bucuria și plăcerile lecturii cu părinții lor.
          În urmă cu o lună aceștia au lansat o provocare la lectură și, la rândul lor, au fost provocați să citească o carte recomandată de părinți. Am fost profund impresionați de promptitudinea cu care adulții au răspuns inițiativei noastre.
          Am așteptat cu nerăbdare această întâlnire, la care au intrat în scenă cărțile îndrăgite de copii (Hoțul fulgerului de R. Riordan, Sub aceeași stea, de John Green, Jurnalul adolescentului timid, De 19 ori Katherine, Harry Potter, de J.K.Rowling, Bătrânul din lună, de Grace Leen) și cele propuse de părinți (Pânza de păianjen, de Cella Serghi, Winnetou de Karl May, Mâini înzestrate, Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, Prințesă și cerșetoare, de Delphine de Vigan).

          Am început activitatea cu o altfel de recenzie: s-au asociat mirosuri, culori, imagini cărților citite.



          Asocierile au fost... surprinzătoare: de la mirosul de vanilie sau de parfum, la cel de oțet, de la mătase la plastelină sau șmirghel, de la culoarea pasiunii la cea a inocenței ...

          Părinții și copiii și-au argumentat opțiunea pentru un anumit miros, pentru o anumită textură sau culoare, și-au împărtășit impresiile de lectură, au discutat pe marginea cărților respective.

       

 Au completat apoi, în paralel, un chestionar de lectură care viza cărțile recomandate (Care este scena preferată din cartea pe care v-a/ți-a recomandat-o copilul dumneavoastră/părintele tău? Cu care personaj din cartea respectivă vă identificați/te identifici? Care credeți/crezi că este personajul cu care se aseamănă copilul dumneavoastră/părintele tău? Cum ați defini/ai defini printr-un singur cuvânt cartea citită?) și s-au comparat răspunsurile oferite.



  Și pentru că activitatea a stat sub semnul provocării, membrii familiei au răspuns în echipă unui exercițiu de imaginație: Imaginați-vă un alt final al cărții./ Mimați scena preferată./ Alegeți o melodie care se potrivește cărții și interpretați-o./ Imaginați-vă un dialog între protagoniștii celor două cărți./ Creați un simbol pentru cartea citită./ Realizați un cvintet pornind de la cartea citită.



          În final, fiecare copil a notat, pe un semn de carte, un gând de mulțumire adresat părintelui său. La rândul lor, părinții le-au adresat copiilor câte un îndemn la lectură și și-au împărtășit emoțiile trăite pe parcursul acestei activități, exprimându-și dorința de a continua șirul provocărilor.


          Deși ne așteptam la o prezență mai numeroasă, suntem convinși că această activitate va avea efectul scontat și la întâlnirile următoare ni se vor alătura și alte familii. Până atunci vă provocăm pe toți să călătoriți fără sfială în lumea cărților, bucurându-vă din plin de plăcerile lecturii.



Vă dorim zbor plăcut!

joi, 24 noiembrie 2016

Cartea mea de suflet

     Povestea noastră continuă...
     Citeşte şi tu cartea mea de suflet! a fost sloganul sub semnul căruia s-a desfăşurat  întâlnirea din luna noiembrie a membrilor Cercului de lectură Floare Albastră.
     A fost, de fapt, o continuare firească a primei întâlniri, când cei prezenţi au stârnit interesul şi curiozitatea colegilor  printr-o ...altfel... de recenzie a cărţii preferate (i-au asociat un gust şi au argumentat alegerea făcută).
     De această dată cerchiştii au avut o misiune nu tocmai uşoară: au avut la dispoziţie 5 minute pentru a-şi prezenta cât mai convingător cartea de suflet, astfel încât să-i determine şi pe colegii lor să o citească.
Pledoariile elevilor au îmbrăcat cele mai diverse forme: de la prezentări PPT la afişe, joc de rol, trailler etc.
     Astfel, Felicia Cosma şi Iulia Tuduce au optat pentru prezentare PPT. Puteți vizualiza prezentările lor, în filmulețele de mai jos.

            

   
 

 Pentru a-şi convinge colegii că "Poveste de Crăciun" de Charles Dickens este o carte care merită citită, Ruxy a propus spre vizionare trailler-ul filmului cu acelaşi titlu. A încercat să le insufle cerchiştilor ideea că, oricum, CARTEA BATE FILMUL, invitându-i să zboare împreună cu Scrooge şi să descopere minunatele întâmplări prin care trece acesta, pentru a descoperi adevăratul spirit al Crăciunului. "Sigur cartea aceasta te va face să-ţi fie dor de Crăciun mai mult decât îţi este. By the way: mai sunt 42 de zile până la Crăciun, aşa că nu sta pe gânduri!" (Ruxandra Bologa).





       Iulia Alexe a adoptat aceeaşi modalitate de prezentare a cărţii preferate: "Mâini înzestrate", de Dr. Ben Carson. După ce elevii au vizionat trailler-ul filmului, Iulia le-a explicat că: "în carte sunt explicate mult mai detaliat setimentele şi trăirile personajului, iar cititorul îşi poate lăsa liberă imaginaţia."




joi, 27 octombrie 2016

Jurnalul unui început...

     "A fost odată..." așa începe orice poveste. Și întocmai ca într-o poveste, totul a fost minunat: emoții, entuziasm, curiozitate.
     La finele lunii octombrie, "Când toamna și iarna/Coboară-amândouă" (G.Bacovia), a avut loc o primă întâlnire a cercului de lectură "Floare Albastră", într-o atmosferă caldă, relaxantă, lipsită de rigorile orei de curs.
     Ne-am cunoscut "altfel", prin realizarea unei cărți de vizită a cititorului.


Pornind de la Decalogul cititorului, propus de scriitorul francez Daniel Pennac, am avut curajul să "impunem" reguli pentru membrii cercului.

Următorul moment l-am numit "Carte mea de suflet".
Fiecare am notat pe un post-it autorul și titlul cărții preferate, asociindu-i un gust. Am realizat astfel planșa cărților de suflet și am discutat despre asocierile realizate.
                                                   
Câțiva elevi au prezentat cartea preferată pe baza unor repere: 
Ce mi-a plăcut/nu mi-a plăcut la această carte?
Ce m-a făcut să simt și să gândesc?
Cum aș defini printr-un singur cuvânt cartea citită?
Și pentru că "toate acestea/ Trebuiau să poarte un nume", am oferit câteva variante pentru denumirea cercului (Magia lecturii, Pe aripile cărții, Lecturiada celor mici etc.), optând în final pentru 
Floare Albastra. 






vineri, 21 octombrie 2016

Despre noi

     Cercul de lectură "Floare Albastră" se dorește a fi un prilej fericit de a experimenta și un alt tip de lectură: lectura de plăcere.
       
      Noi, elevii cls. a V-a C de la Școala Gimnazială "M.Eminescu" Zalău,  împreună cu doamna profesoară Andreea Purdea, suntem dornici să ne descoperim pe noi înșine prin intermediul literaturii, să ne punem în valoare creativitatea. Ne propunem să vorbim despre cărți, care sunt ca oamenii: pe unele le întâlnești la tot pasul, dar nu-ti produc nicio impresie, le uiți imediat; cu unele te întâlnești de nevoie; sunt altele pe care îți amintești că le-ai iubit, dar nu-ți mai spun nimic și câteva care pur și simplu nu au vrut să te iubească; dar sunt și cărti de care rămâi cumva îndrăgostit, crezi că le-ai uitat și, totuși, le duci atât de tare dorul...sau cărți cărora le-ai presimțit miracolul fără să le fi cunocut vreodată... cărți gata să te iubească...
      Visaăm să rătăcim împreună prin labirintul populat cu lumini, umbre și mistere, cu "ființe de hârtie" cărora vom încerca să le deslușim gândurile, emoțiile, trăirile. 
    Suntem pregătiți să ne luăm zborul pe aripile cărților, să pătrundem în lumea lor minunată, loc în care te invităm și pe tine.                                   
                                                                     
ZBOR PLĂCUT!