Zilele Învățământului Sălăjean au devenit prilej de sărbătoare și pentru cerchiștii de la Școala Gimnazială Mhai Eminescu Zalău, care și-au împărtăși bucuria și plăcerile lecturii cu părinții lor.
În urmă cu o lună aceștia au lansat o provocare la lectură și, la rândul lor, au fost provocați să citească o carte recomandată de părinți. Am fost profund impresionați de promptitudinea cu care adulții au răspuns inițiativei noastre.
Am așteptat cu nerăbdare această întâlnire, la care au intrat în scenă cărțile îndrăgite de copii (Hoțul fulgerului de R. Riordan, Sub aceeași stea, de John Green, Jurnalul adolescentului timid, De 19 ori Katherine, Harry Potter, de J.K.Rowling, Bătrânul din lună, de Grace Leen) și cele propuse de părinți (Pânza de păianjen, de Cella Serghi, Winnetou de Karl May, Mâini înzestrate, Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, Prințesă și cerșetoare, de Delphine de Vigan).
Am început activitatea cu o altfel de recenzie: s-au asociat mirosuri, culori, imagini cărților citite.
Asocierile au fost... surprinzătoare: de la mirosul de vanilie sau de parfum, la cel de oțet, de la mătase la plastelină sau șmirghel, de la culoarea pasiunii la cea a inocenței ...
Părinții și copiii și-au argumentat opțiunea pentru un anumit miros, pentru o anumită textură sau culoare, și-au împărtășit impresiile de lectură, au discutat pe marginea cărților respective.
Au completat apoi, în paralel, un chestionar de lectură care viza cărțile recomandate (Care este scena preferată din cartea pe care v-a/ți-a recomandat-o copilul dumneavoastră/părintele tău? Cu care personaj din cartea respectivă vă identificați/te identifici? Care credeți/crezi că este personajul cu care se aseamănă copilul dumneavoastră/părintele tău? Cum ați defini/ai defini printr-un singur cuvânt cartea citită?) și s-au comparat răspunsurile oferite.
Și pentru că activitatea a stat sub semnul provocării, membrii familiei au răspuns în echipă unui exercițiu de imaginație: Imaginați-vă un alt final al cărții./ Mimați scena preferată./ Alegeți o melodie care se potrivește cărții și interpretați-o./ Imaginați-vă un dialog între protagoniștii celor două cărți./ Creați un simbol pentru cartea citită./ Realizați un cvintet pornind de la cartea citită.
În final, fiecare copil a notat, pe un semn de carte, un gând de mulțumire adresat părintelui său. La rândul lor, părinții le-au adresat copiilor câte un îndemn la lectură și și-au împărtășit emoțiile trăite pe parcursul acestei activități, exprimându-și dorința de a continua șirul provocărilor.
Deși ne așteptam la o prezență mai numeroasă, suntem convinși că această activitate va avea efectul scontat și la întâlnirile următoare ni se vor alătura și alte familii. Până atunci vă provocăm pe toți să călătoriți fără sfială în lumea cărților, bucurându-vă din plin de plăcerile lecturii.
Vă dorim zbor plăcut!